Brand
Brand

Brand

Ik word wakker van een geluid wat ik direct herken. Even luister ik ernaar en vraag me af hoe ik zou reageren wanneer ik hetzelfde geluid op hetzelfde tijdstip in Nederland zou horen.

De sirene, of zoals u wilt, het luchtalarm. Ik zou vast niet zo relaxed reageren als nu. In het donker tast mijn hand voorzichtig tussen alle rommeltjes op mijn nachtkastje. Ik zoek aftastend de wekker, die alleen de tijd laat zien als ik er in knijp: 02.29u.
Omdat ik nu toch wakker ben kan ik evengoed de vochtige versnaperingen van afgelopen avond, om het maar netjes te zeggen, richting septic escorteren. Onderweg naar de wekker vond ik ook mijn bril op het nachtkastje en totaal zinloos, zet ik deze toch maar op. Zo scharrel ik in het donker naar de badkamer, mijn echtgenoot licht snorrend achterlatend. Na een aantal pivo’s is hij ook op dit tijdstip nog buiten bewustzijn, ik denk dat wanneer die sirene in onze tuin zou staan hij het nog niet opgemerkt zou hebben. Vanuit de badkamer heb ik, ook zittend, een panoramisch uitzicht over het dorp. Van veel panorama is er trouwens op dit uur geen sprake, het hele dorp is in duisternis gehuld op zo’n doordeweekse dag, zelfs geen lantaarnpaal die brandt, echt totale duisternis. En dit elke nacht een aantal uren lang, om energie te besparen, een goede zaak. Het is dat het niet matched met mijn biologische klok maar je zou er op een heldere nacht voor opblijven omdat de sterrenhemel op dit uur zonder al dat kunstlicht nog eens 1000x mooier is dan voor middernacht. Toch brandt er licht, uiteraard bij de brandweerkazerne waar wij vanuit de badkamer direct zicht op hebben. Hier in Tsjechië geen oproep van de meldkamer op je pieper maar gewoon het luchtalarm laten loeien! En het werkt. Steeds meer lampen springen aan en de garagedeuren zwaaien open.

Ik, nog steeds in het donker, spoel het toilet door en loop naar beneden om de kat na haar nachtelijke muizenjacht weer binnen te laten. Samen lopen we de trap op, ik schoorvoetend, zij als ervaren nachtdeskundige in snelle draf. Ik kijk nog even richting brandweerkazerne waar juist twee brandweerauto’s met blauwe zwaailampen en loeiende sirenes de kazerne uitrijden. Ik hoop natuurlijk dat ze voor niets uitrukken… Terwijl de blauwe lichten en het sirenegeluid in het donkere gat van het dal verdwijnen gaan ook de lichten in de kazerne weer uit. In het donker weet ik het bed feilloos terug te vinden, al was het alleen al vanwege het geluid van mijn snorrende echtgenoot. Terwijl de kat zich op het voeteneind nestelt druk ik nog even mijn wekker in: 02.35u. Slechts ruim 5 minuten zijn er verstreken tussen het luchtalarm dat het hele dorp deed wakker schudden en het vertrek van de twee brandweerauto’s uit de kazerne, goed gedaan jongens!